COFFEE ISLAND & ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: Η ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΦΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ

Συνεντεύξεις Συνεντεύξεις - Απόψεις

Coffee Island και Πανεπιστήμιο Πατρών χέρι-χέρι! Σας κάνει εντύπωση πώς μπορούν να συνυπάρξουν δύο κορυφαίοι πυλώνες, ένας επιχειρηματικός κι ένας ακαδημαϊκός; Κι όμως, μπορούν. Και μάλιστα ιδανικά. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά. Το έχουν ξανακάνει. Αυτή τη φορά, το «πάντρεμα» έγινε μεταξύ Coffee Island και Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, και ειδικότερα της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Η εταιρεία έκανε χορηγία 5 brain kits στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με σκοπό την εκπαίδευση νέων νευροχειρουργών σε αγγειακό hands-on workshop, που έγινε πριν από μέρες στηνΑθήνα.

Το Περιοδικό Trip της Εφημερίδας “Πελοπόννησος” μίλησε και με τις δύο πλευρές.

Απ’ τη μια η Βένια Ράπτη, Coffee Island – Senior Marketing Communications Supervisor. Κι απ’ την άλλη, ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Νευροχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

ΒΕΝΙΑ ΡΑΠΤΗ:
Στηρίζουμε την εξέλιξη της ιατρικής πρακτικής για το κοινό καλό

 

Με ποιο σκεπτικό επιλέξατε το συγκεκριμένο είδος, τα brain kits, για τη χορηγία;Κάτι τόσο πρωτότυπο και εξειδικευμένο συγ-
χρόνως;

Για την ομάδα μας είναι σημαντικό να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, προσθέτοντας το δικό μας «λιθαράκι» για ένα μέλλον κι έναν κόσμο καλύτερο. Η επιλογή μας αυτή αντικατοπτρίζεται και στη δέσμευση της ομάδας μας για προώθηση της εκπαίδευσης και της καινοτομίας. Καταλαβαίνουμε ότι η επιλογή ενός τόσο ιδιαίτερου εργαλείου προς δωρεά μπορεί να ξαφνιάσει, καθώς δεν είναι συνηθισμένο για μια εταιρεία καφέ να στηρίζει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα της ιατρικής.

Η πρωτοποριακή, ωστόσο, προσέγγισή μας αναδεικνύει τον σεβασμό μας προς τον άνθρωπο, την προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου προάγοντας εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινότητα και την επιστημονική πρόοδο.

Ουσιαστικά, ενδυναμώνουμε και στηρίζουμε την εξέλιξη της ιατρικής πρακτικής για το κοινό καλό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχετε προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Απ’ όσο γνωρίζουμε στηρίζετε το Πανεπιστήμιο και είσαστε ενεργά δίπλα στους νέους. Σωστά;

Πολύ σωστά. Έχουμε αναπτύξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και βρισκόμαστε σταθερά στο πλάι των νέων φοιτητών επενδύοντας μέσα από αυτούς σε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους. Δίνουμε ευκαιρίες να εξελίξουν τις γνώσεις τους, τις δεξιότητές τους και να εμπλακούν βιωματικά στο επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα από ποικίλες πρωτοβουλίες και συνεργασίες.

Τα παραδείγματα είναι πραγματικά πολλά. Σίγουρα, όμως, ανάμεσά τους υπάρχει ένα που δείχνει έμπρακτα τη γεφύρωση του επιχειρηματικού με τον ακαδημαϊκό κόσμο. Πρόκειται για την πολύ δημιουργική σχέση που έχουμε με τους απόφοιτους της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας, Αλέξη Πάντζιαρο και Μάριο Βλαχογιάννη, η οποία εξελίχθηκε σε μια καρποφόρα συνεργασία. Δημιούργησαν μια πρωτοποριακή εταιρεία, την Coffe-Eco, με σκοπό τη συλλογή και ανακύκλωση των υπολειμμάτων καφέ εσπρέσο και τη μετατροπή τους σε συστατικάγια προϊόντα περιποίησης δέρματος φιλικά προς το περιβάλλον.

Αξιοποιούμε την ευκαιρία για να συμβάλουμε στην κυκλική οικονομία, μέσω της μείωσης των αποβλήτων καιτην ανάπτυξη νέων προϊόντων από την αξιοποίησή τους.

Ποιες βασικές πτυχές της δραστηριοποίησής σας συνδέονται με την ανάπτυξη της κοινωνίας και πώς τις εφαρμόζετε στην καθημερινή σας λειτουργία; Ποιο είναι, δηλαδή, το ESG πλάνο της εταιρείας και πώς εφαρμόζεται;

Αντιλαμβανόμαστε τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας, της αποστολής και της εταιρικής μας φιλοσοφίας. Συνεπώς, έχουμε ορίσει τρεις τομείς δράσης (Άνθρωπος, Περιβάλλον, Προϊόν) που ανταποκρίνονται σε όλες τις πτυχές της δραστηριοποίησής μας.

Είμαστε αφοσιωμένοι να δημιουργούμε αξία και να ενισχύουμε τους ανθρώπους και τις κοινωνίες σε περιο-
χές που δραστηριοποιούμαστε. Ενδεικτικά, έχουμε αναπτύξει το TAP ME, μία πλατφόρμα επιβράβευσης του καταναλωτή συνδεδεμένη με την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Με το πρόγραμμα αυτό παρέχουμε προϊόντα, χρηματικά ποσά ή/και αγορά εξοπλισμού, βοηθώντας κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις σε όλο το σύνολο της αλυσίδας αξίας μας.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
Η παροχή σύγχρονου εξοπλισμού ενισχύει τις δεξιότητες των νέων γιατρών
Πόσο πολύτιμη είναι για τη «δουλειά» σας και για την εκπαίδευση των
νέων νευροχειρουργών η δωρεά από την Coffee Island των brain kits;

Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη επιστήμη. Αυτό μεταφράζεται σε διαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση και απόκτηση ολοένα και περισσότερης εμπειρίας που μεταδίδεται σε νεότερους ιατρούς και χειρουργούς μέσα από πρακτικά σεμινάρια. Επομένως, η σωστή εκπαίδευση είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε έναν τόσο εξειδικευμένο τομέα, όπως αυτόν της αγγειακής νευροχειρουργικής. Απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός, πιο συγκεκριμένα προσομοιωτές,των οποίων το κόστος είναι αρκετά υψηλό και η διαδικασία απόκτησής τους χρονοβόρα λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μπορείτε, λοιπόν, να αντιληφθείτε πόσο πολύτιμη είναι από κάθεπλευρά η δωρεά προς την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία απάντησε και κάλυψε με αμεσότητα μια μεγάλη ανάγκη για την εκπαίδευση των νέων νευροχειρουργών.

Μου λέτε με «δυο λόγια», απλά και κατανοητά, τι ακριβώς είναι τα brain kits;

Τα brain kits είναι προπλάσματα, προσομοιωτές του εγκεφάλου. Προσομοιάζουν με τον πραγματικό εγκέφαλο όσον αφορά στην ανατομική αγγειοαρχιτεκτονική και στη «διεγχειρητική συμπεριφορά». Είναι επαναχρησιμοποιούμενα μοντέλα εγκεφάλου που περιέχουν ανευρύσματα, δηλαδή διογκώσεις, στους διχασμούς των εγκεφαλικών αρτηριών, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους νευροχειρουργούς να εκπαιδευτούν σε χειρουργικές πράξεις υπό συνθήκες οι οποίες προσομοιάζουν στις πραγματικές.

Πόσο καθοριστική, τελικά, είναι η στήριξη της επιστήμης σας σε πρακτικό επίπεδο με τέτοιου είδους κινήσεις; Και πόσο σημαντική, κατά τη γνώμη σας, είναι η βοήθεια που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας με δωρεές όπως αυτή της Coffee Island;

Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα με δωρεές όπως αυτή της Coffee Island, αποδεικνύεται κρίσιμη για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Παρά το γεγονός ότι οι νέοι γιατροί εκπαιδεύονται κυρίως στα δημόσια συστήματα υγείας, η στήριξη της επιστήμης με παροχή σύγχρονου εξοπλισμού προάγει την ανάπτυξή τους και ενισχύει τις δεξιότητές τους. Ειδικά η δωρεά των «brain
kits» ήταν αποφασιστική για την επιτυχή διοργάνωση του Athens Vascular and Endovascular Hands-On Course 2024, ενός διεθνούς εκπαιδευτικούσεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας, στο Αττικό Κτήριο της Ιατρικής ΣχολήςΑθηνών στις 12-13 Απριλίου, με συμμετοχή και φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.