H COFFEE ISLAND ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Δελτία τύπου ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η Coffee Island στέκεται αρωγός στο σημαντικό έργο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.). Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης ως το πρώτο και σημαντικό βήμα για την κατανόηση και πρόληψη του HIV, η εταιρία συμμετέχει ως Χορηγός Επικοινωνίας των φετινών δράσεων του φορέα Ε.Μ.Μ.Ε.Α. με στόχο την εκπαίδευση του κοινού.

Με σεβασμό απέναντι σε όσους νοσούν και εκείνους που τους φροντίζουν, η Coffee Island φέτος υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης που καταβάλλει η E.E.M.A.A. (Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Μελέτης του AIDS), συνεισφέροντας θετικά στην καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης. Έτσι, με αφοσίωση πάντα στον άνθρωπο, συνεχίζει και στηρίζει δράσεις που προάγουν την κοινωνική ευημερία, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου, δημιουργώντας ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους.

Η E.E.M.A.A. (Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Μελέτης του AIDS), που δραστηριοποιείται πάνω από 30 χρόνια για την καταπολέμηση του HIV, αναλαμβάνει και για φέτος πολλαπλές δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση του κοινού ενώ 1-3 Δεκεμβρίου 2023 διοργανώνει το 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS με μήνυμα: «Ξεπερνάμε τα εμπόδια – Προχωράμε μπροστά», το οποίο είναι ανοιχτό σε όλο το κοινό.

Παγκόσμια μέρα κατά του AIDS

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ένας RNA-ιός (ο ιός της ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου) που καταστρέφει τα ειδικά Τ4-λεμφοκύτταρα (CD4+) του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και τελικά οδηγεί σε ευπάθεια έναντι ειδικών λοιμώξεων και καρκίνων. Στα αρχικά στάδια προκαλεί ασυμπτωματική HIV λοίμωξη ενώ στα τελικά καταλήγει στην εκδήλωση του συνδρόμου AIDS.

Πρόληψη

Ο HIV δεν μεταδίδεται με τις συνήθεις καθημερινές κοινωνικές επαφές. Δεν κολλάει από άτομο που έχει τον ιό αλλά λαμβάνει σωστά την θεραπεία του. Κολλάει μέσω απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής από άτομο που δεν γνωρίζει την οροθετικότητα του ή/και δεν λαμβάνει θεραπεία. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευση σωστής σεξουαλικής συμπεριφοράς με την χρήση προφυλακτικού. Επιπλέον μέτρα προφύλαξης αποτελούν η  χορήγηση προφυλακτικής αντιρετροϊικής αγωγής (PrEP) σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να κολλήσουν ή σε άτομα που έχουν πραγματοποιήσει μια επικίνδυνη επαφή (PEP).

Έγκαιρη Διάγνωση

Η HIV λοίμωξη αφορά όλους τους ανθρώπους και δεν κάνει διάκριση μεταξύ φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, καταγωγής ή οικονομικής κατάστασης. Όποιος έχει σεξουαλικές επαφές θα πρέπει να ελέγχεται με την ειδική εξέταση για τον ιό συχνά ακόμη και κάθε χρόνο αν έχει συχνές απροφύλακτες – επικίνδυνες επαφές. Το ειδικό τεστ διενεργείται σε όλες τις δομές υγείας αλλά και με ένα απλό τσίμπημα στο δάκτυλο σε ειδικά διαμορφωμένα check-points στην κοινότητα.

Αντιρετροϊική Θεραπεία

Τα αντιϊκά φάρμακα αναστέλλουν διάφορα στάδια στον κύκλο ζωής του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο ώστε να μην πολλαπλασιάζεται και να μην καταστρέφει τα CD4+ λεμφοκύτταρα. Τα άτομα που φέρουν τον ιό δεν εκδηλώνουν νοσήματα λόγω ανοσοκαταστολής και παραμένουν ασυμπτωματικά. Με τα ισχυρά αυτά θεραπευτικά σχήματα και την σωστή ιατρική φροντίδα έχει επιτευχθεί ένα προσδόκιμο επιβίωσης που δεν διαφέρει πολύ από του γενικού πληθυσμού.

U = U (Undetectable Viral Load Equals Untransmittable HIV Infection)

Όταν ένα άτομο που ζει με HIV λαμβάνοντας την θεραπεία του, έχει πετύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο αίμα του, δεν μεταδίδει τον HIV. Η σημασία αυτού έγκειται τόσο σε ατομικό επίπεδο καθώς τα άτομα αυτά μπορούν να έχουν μια ποιοτική ζωή, χωρίς διακρίσεις, χωρίς κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό στους συντρόφους τους και με δυνατότητα να τεκνοποιήσουν, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, αφού δεν μεταδίδουν συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό στην εξάλειψη της νόσου.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.) ενεργοποιείται πάνω από 30 έτη με πολλαπλές δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση του κοινού, ενώ διοργανώνει το 35ο  Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS 1-3 Δεκεμβρίου με μήνυμα: «Ξεπερνάμε τα εμπόδια – Προχωράμε μπροστά».

Για ότι σε απασχολεί μη διστάσεις ενημερώσου υπεύθυνα: https://aidsonline.org/