Η COFFEE ISLAND ΜΑΖΙ ΜΕ “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ BULLYING

Δελτία τύπου ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Στη γεμάτη από παιδικά πρόσωπα κινηματογραφική αίθουσα του Options Cinemas στην Πάτρα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την πολύτιμη στήριξη της Coffee Island παρουσίασε, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, την ταινία μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης». «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τα συνεχώς εκθετικά αυξανόμενα περιστατικά bullying ανάμεσα σε ανήλικους, και με σκοπό να δώσει υπόσταση και φωνή στα συναισθήματα που βιώνει ένα παιδί που δέχεται Bullying, να αφυπνίσει τη σχολική κοινότητα αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της δημιούργησε την ταινία αυτή.

Με τη βοήθεια της Coffee Island, ως Proud Anti-Bullying Supporter, το «Χαμόγελο του Παιδιού» κατάφερε να βρεθεί, προληπτικά, δίπλα σε μαθητές σε όλη την Ελλάδα για τη φετινή σχολική χρονιά, αγγίζοντας θέματα σχολικού εκφοβισμού.

Με την παρουσία τους, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, μας τίμησαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κος Χαράλαμπος Μπονάνος, η κα Νίκη Μαρτζάκλη εκπροσωπώντας την Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας κα Γεωργία Ντάτσικα, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κα Ευγενία Πιερρή, η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κα Ιωάννα Θωμοπούλου, η Προϊσταμένη του 1ου ΚΕΔΑΣΥ Αχαΐας κα Μαρία Μπιλιάνη, η Προϊσταμένη του 2ου ΚΕΔΑΣΥ Αχαΐας κα Ευθυμία Σεραφείμ, η κα Ευαγγελία Μαλαμάκη μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο Managing Director της Coffee Island κος Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, η Public Relations Executive της Coffee Island κα Δήμητρα Γκιβίση και η Senior Communication Supervisor της Coffee Island κα Βένια Ράπτη.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, κ. Κώστας Γιαννόπουλος ανέφερε πως ως γονείς οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας, να εξασφαλίζουμε να νιώθουν ασφαλή όπου κι αν βρίσκονται και πως μόνο με τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας γονείς, εκπαιδευτικοί, ειδικοί μπορεί να αντιμετωπιστεί και να εξαλιφθεί το φαινόμενο του bullying που τόσο εντός του σχολικού περιβάλλοντος όσο και εκτός αυτού, ταλαιπωρεί τα παιδιά.

Ο Managing Director της Coffee Island κ. Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες συμπλήρωσε: «Αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή την καμπάνια «Μίλα Τώρα». Με ευαισθησία, απλότητα, αλήθεια και την αμεσότητα που δίνουν «Οι σκέψεις της Νεφέλης» θελήσαμε να βρεθούμε δίπλα σε όσα παιδιά βρίσκονται ή ίσως βρεθούν στη θέση να βιώνουν βία ή εκφοβισμό. Είμαστε εδώ και στηρίζουμε δράσεις που σέβονται τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του ατόμου, που ενδυναμώνουν, εμπνέουν και συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου παρόντος και σίγουρα μέλλοντος».

Μετά το τέλος της προβολής, Ψυχολόγοι του Οργανισμού, που καθημερινά πραγματοποιούν παρεμβάσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας σε όλη την Ελλάδα, συντόνισαν ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά, παρουσιάζοντας τη δική τους οπτική και άποψη για το φαινόμενο καθώς και προσωπικές ιστορίες που έχουν βιώσει. Μεταξύ άλλων, οι ψυχολόγοι του Οργανισμού τόνισαν ότι είναι σημαντικό τα παιδιά, είτε δέχονται bullying, είτε είναι παρατηρητές να μιλάνε σε κάποιον που εμπιστεύονται, να απευθύνονται στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1056 και της εφαρμογής CHAT1056 ή ακόμα και του Cyber Tip line Hellas κάνοντας ηλεκτρονικά την αναφορά τους. 

Σημαντικό να αναφερθεί πως μετά τη λήξη της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες, μετά από προτροπή των ψυχολόγων του Οργανισμού, έσκασαν τα μπαλόνια που υπήρχαν στο χώρο με το μήνυμα «Μίλα Τώρα» και «Σπάσε τη Σιωπή» μηνύματα της Πανελλαδικής Μαθητικής Εκστρατείας του Οργανισμού- ως μια συμβολική κίνηση για την καταπολέμηση της Βίας από τα ίδια τα παιδιά.

Η ταινία μικρού μήκους δημιουργήθηκε με εφαλτήριο την Πανελλαδική Μαθητική Εκστρατεία «Μίλα Τώρα», που πραγματοποιείται από το 2014 και έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και εστιάζει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση ενάντια στο φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και τον Εκφοβισμό/Bullying. Η ταινία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Νάκη και το PSDM Athens.

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας που έχουν αναφερθεί στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Οργανισμού, από μαθητές και μαθήτριες που βίωσαν Bullying και που προσπάθησαν να κάνουν κάτι για αυτό, να μιλήσουν, να απευθυνθούν σε κάποιον ενήλικα ώστε να πάψουν να νιώθουν μόνοι. Τι συνέβη στη Νεφέλη?

Η Νεφέλη είναι 16 ετών, μένει στην Αθήνα με τη μητέρα της που την αγαπάει πολύ, είναι μαθήτρια Λυκείου και ζει μία κανονική πραγματικότητα ενός παιδιού της ηλικίας της, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται… Τους τελευταίους μήνες της ζωής της έχει αλλάξει, είναι λιγότερο ομιλητική, περισσότερο κλεισμένη στον εαυτό της, δεν κοιμάται τα βράδια, έχει σταματήσει να τρώει και οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τι έχει. Περνάει τις περισσότερες ώρες μόνη της κλεισμένη στο δωμάτιο της. Για παρέα της έχει μόνο τις σκέψεις και τα συναισθήματα της… Πρωταγωνιστές στη ζωή της όλα αυτά που νιώθει, αυτά οδηγούν τις πράξεις της. Οι σκέψεις της Νεφέλης θα την οδηγήσουν στο τέλος της ιστορίας της ή μήπως στην αρχή;

Ο πόνος, ο φόβος, η ντροπή βρίσκονται μέσα στα παιδιά που βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα του εκφοβισμού. Το φαινόμενο αυτό διαρκώς εντείνεται καθώς στη Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, τη Γραμμή Συμβουλευτικής 116111 αλλά και το Chat 1056, κάθε ημέρα διαχειριζόμαστε περιπτώσεις, σχολικού εκφοβισμού σαν της Νεφέλης… Το 2023 μόνο ο Οργανισμός παρείχε 1 συμβουλευτική κάθε 2 ημέρες για bullying σε παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την πρόσφατη Έρευνα του Οργανισμού

  • 1 στα 3 παιδιά σε όλη την Ελλάδα δέχεται σχολικό εκφοβισμό και
  • 1 στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.

Αναλυτικά η έρευνα ΕΔΩ: https://www.hamogelo.gr/media/uploads_file/2023/04/05/p1gt89hc4u1jb21sedg24lqa14al4.pdf

Δείτε την ταινία ΕΔΩ: https://youtu.be/B8dPtmaVDro

Ευχαριστούμε, επίσης, το 5ο Γυμνάσιο Αλίμου για την παραχώρηση του σχολείου για τα γυρίσματα της ταινίας καθώς και τα σχολεία από την Πάτρα που συμμετείχαν στην προβολή το Γυμνάσιο Καστριτσίου, Γυμνάσιο Αιγείρας, το 2ο Γυμνάσιο Πατρών και το ΕΝΕΕΓΥΛ Πάτρας.