Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ SCA ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Συνεντεύξεις

Ένα καινούργιο κεφάλαιο ανοίγει για τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος μόλις
ανέλαβε πρόεδρος του Specialty Coffee Association για το 2023. Σε μια άκρως αναλυτική
συνέντευξη στο περιοδικό Snack & Coffee μίλησε για το χρονικό της διάκρισης, τις προσδοκίες αλλά και τους
στόχους που θέτει ως επικεφαλής πλέον, του διεθνούς οργανισμού.

Αναλάβατε πρόσφατα πρόεδρος του διεθνή οργανισμού SCA. Μιλήστε μας για την πορεία και τη διαδικασία που σας οδήγησε εκεί.

Από το 2015, με την πρώτη μου εμπλοκή στον τότε ευρωπαϊκό οργανισμό (SCAE) ένιωσα πως υπάρχει η δυναμική για την ενίσχυση του ρόλου του οργανισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και με ενότητα. Με πίστη στο όραμα, το 2017 αποτέλεσα μέλος της ομάδας των 18 εκλεγμένων μελών, οι οποίοι ανέλαβαν το πολύ κρίσιμο έργο της συγχώνευσης των δύο οργανισμών, ευρωπαϊκού και αμερικανικού (SCAE & SCAA αντίστοιχα) σε έναν (SCA) και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.
Μετά την πρώτη μου τριετή θητεία (2017-2020), είχα την τιμή να επανεκλεγώ στις πρώτες εκλογές που έγιναν ποτέ με όλα τα μέλη του SCA (10.000 εγγεγραμμένα μέλη από 65 χώρες) για ακόμα μία θητεία. Το γεγονός ότι έλαβα τις περισσότερες ψήφους με έκανε να παραβλέψω τις δυσκολίες, τις προσωπικές θυσίες και τις όποιες ανασφάλειες, δίνοντας μου ένα ξεκάθαρο μήνυμα να συνεχίσω το έργο μου. Φτάνουμε λοιπόν, αισίως στο 2021, όπου τα μέλη του Δ.Σ. με εκλέγουν ομόφωνα στο ρόλο του προέδρου, επιτρέποντάς μου να αναλάβω τα ηνία του οργανισμού για το 2023.

Με ποιες αρμοδιότητες επιφορτίζεστε;

Ο ρόλος του Προέδρου του οργανισμού είναι πολύ σημαντικός, καθώς οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία αλλά και την εξέλιξη του οργανισμού μέσα από σημαντικές διεργασίες. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε την τήρηση του προϋπολογισμού, τη σωστή διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, την εξέλιξη του προγράμματος εκπαίδευσης, την εκπροσώπηση όλων των κοινοτήτων. Αλλά ταυτόχρονα οφείλει να εξασφαλίσει τη μεγιστοποίηση της αξίας που λαμβάνει ένα μέλος μας είτε αυτό είναι barista, είτε εταιρεία μεταποίησης καφέ (manufactures, roasters), είτε παραγωγός καφέ (coffee producer).

Τι σημαίνει για εσάς η προεδρία;

Η specialty σκηνή του καφέ είναι μία πλατφόρμα, στην οποία πίστεψα από την πρώτη στιγμή που εισήλθα στη βιομηχανία του καφέ. Πίστεψα στην ιδέα, στις αξίες και την προοπτική της σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, με φυσικό αποτέλεσμα μία ενεργή, πολυδιάστατη και μακροχρόνια ενασχόληση. Αξίζει να αναφερθεί ότι, πέραν του SCAE και του SCA, για τέσσερα συνεχόμενα έτη υπήρξε πρόεδρος του ελληνικού οργανισμού. Η θέση του προέδρου του SCA είναι η επιτομή της αναγνώρισης του έργου μου όλα αυτά τα χρόνια, της προσπάθειας αλλά και των πολλών θυσιών προκειμένου να συμβάλλω διαρκώς στην εξέλιξη του specialty καφέ. Ταυτόχρονα όμως, είναι και μία θέση τεράστιας ευθύνης, καθώς οφείλω να θέσω τις προτεραιότητες για τον οργανισμό σε μια περίοδο με τεράστιες προκλήσεις. Και επειδή είναι και η πρώτη φορά που Έλληνας αναλαμβάνει αυτή τη θέση είναι μεγάλη τιμή και για τη χώρα μας, αλλά και για όλους εμας που ασχο λούμαστε με τον χώρο του specialty.

Πώς σκοπεύετε να μοιράσετε το χρόνο σας μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας, και κατ’ επέκταση, μεταξύ Coffee Island και Specialty Coffee Association;

Η αλήθεια είναι ότι οι υποχρεώσεις φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς απαιτούνται πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα και πάρα πολλή δουλειά. Είμαι όμως στην ευχάριστη θέση να έχω εξαιρετικούς και ικανότατους συνεργάτες στην Coffee Island, τους οποίους εμπιστεύομαι και μπορούν να αναλάβουν αρκετές από τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις Είναι μία συμφωνία που έχουμε κάνει αφού χωρίς τη δική τους συμβολή και βοήθεια δε θα μπορούσα να σταθώ αντάξιος των υποχρεώσεων μιας τέτοιος θέσης

Ποιους στόχους έχει θέσει ο SCA για το 2023;

Φέτος είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για εμάς, σε διαφορετικά επίπεδα. Οι πυλώνες της αξίας του specialty coffee, της εγγύτητας με τον τελικό καταναλωτή, του ψηφιακού μετασχηματισμού των υποδομών και της βιώσιμης ανάπτυξης (sustainability) θα αποτελέσουν τις θεμέλιους λίθους για τα επόμενα χρόνια, πάνω στους οποίους θα χτίσουμε όμορφα πράγματα για το μέλλον. Λανσάρουμε ένα νέο τρόπο αξιολόγησης του καφέ μετά από 20 ολόκληρα χρόνια. Η παραδοσιακή φόρμα αξιολόγησης (SCA Cupping form) εξελίσσεται σε ένα σύστημα (Coffee Value Assessment System) δημιουργώντας μία νέα, ολιστική και ορθότερη προσέγγιση της αξίας του καφέ. Ο βαθμός αξιολόγησης (Score) που όλοι ξέρουμε δίνει τη θέση σου σε μία ολοκληρωμένη περιγραφή εσωτερικών (Intrinsic attributes) και εξωτερικών (extrinsic Attributes) χαρακτηριστικών, με σκοπό την καλύτερη και ουσιαστικότερη επικοινωνία μεταξύ του παραγωγού (coffee producer) και του αγο ραστή (coffee buyer).

Σημαντικός στόχος μας είναι επίσης, η επαφή με τον τελικό καταναλωτή με στοχευμένες δράσεις και εκδηλώσεις κοντά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας και πόλης. Η εκπαίδευση του καταναλωτή αποτελεί τον καταλύτη της ανάπτυξης του specialty coffee κινήματος παγκοσμίως, Επιπλέον, μπαίνουν τα θεμέλια του ψηφιακού μετασχηματισμού του οργανισμού μετά τις καθυστερήσεις που έφερε η πανδημία. Ξεκινά η ενοποίηση όλων των συστημάτων, η δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας με σκοπό, αφενός την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και αφετέρου την εύκολη πρόσβαση των μελών στα εργαλεία που έχουμε αναπτύξει.

Τέλος, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι πιο αναγκαία από ποτέ, αφού οι κίνδυνοι που απειλούν την παραγωγή specialty καφέδων αυξάνονται εκθετικά.

Θα κερδίσουμε ως χώρα το στοίχημα ενός επιτυχημένου World of Coffee;

Μαζί με την έναρξη της νέας χρονιάς ξεκινούν και οι επίσημες εργασίες για την προετοιμασία του WoC και των παγκόσμιων διαγωνισμών που θα γίνουν στην Ελλάδα. Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που η χώρα μας θα φιλοξενήσει τα πιο σπουδαία παγκόσμια γεγονότα της χρονιάς. Όλοι στο εξωτερικό ανυπομονούν και οι περισσότεροι θα συνδυάσουν την επίσκεψή τους στο WoC με διακοπές στη χώρα μας. Το WoC είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους λάτρεις της specialty σκηνής να έρθουν κοντά στην κουλτούρα της specialty κοινότητας μέσα από τον εθελοντισμό και την εμπλο κή στις δραστηριότητες της διοργάνωσης

Πλέον ο διεθνής οργανισμός έχει έντονο… ελληνικό χρώμα. Ανυπομονείτε για τη συνεργασία σας με του κ. Γιάννη Αποστολόπουλο, CEO του SCA;

Για τον κ. Αποστολόπουλο δεν είναι ανάγκη να πει κάποιος πολλά, καθώς το έργο του μιλούν από μόνα τους. Ο οργανισμός βρίσκεται σε μία υγιέστατη οικονομική κατάσταση έχοντας αντέξει τα χρόνια της πανδημίας. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των εταιρειών του κλάδου μας, ανεξαρτήτου μεγέθους, οι οποίες συμβάλλουν στην υλοποίηση του οράματός μας, ενώ παράλληλα έχει “κεντρίσει το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών και ερευνητκών ινστιτούτων για περαιτέρω καινοτομία. Και όλα αυτά αλλάζοντας σε πέντε χρόνια χώρο διαμονής και εργασίας σε τρεις χώρες και δύο ηπείρους! Αυτά είναι μερικά από τα επιτεύγματά του, τα οποία με κάνουν περήφανο και χαρούμενο που συνεργάζομαι μαζί του και θα πρέπει να κάνουν περήφανους και όλους τους Έλληνες, καθώς αποτελεί άλλο ένα εξαιρετικό παράδειγμα πρεσβευτή της χώρος μας στο εξωτερικά,

Τώρα που η κανονικότητα έχει επιστρέψει, ποιο το πρόσημο στην παγκόσμια αγορά του specialty καφέ;

Η παγκόσμια κοινότητα του specialty καφέ απειλείται. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, η παραγωγή ποιοτικού καφέ γίνεται πιο δύσκολη λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών και το κόστος μεταφοράς έχει εκτοξευθεί. Επιπροσθέτως, οι αγρότες των καλλιεργειών γίνονται δυσεύρετοι και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ έχει αυξήσει το κόστος για τις χώρες της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, στην Ελλάδα συνεχίζει να επιβάλλεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ένας φόρος άδικος, πρωτοφανής και υπέρογκος, ο οποίος κάνει τον ποιοτικό καφέ προϊόν πολυτελείας, στερώ ντας από ένα μεγάλο μέρος του κοινού τη δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτικό καφέ και βάλλοντος κυρίως με αυτόν τον τρόπο, κατά του χώρου του specialty καφέ