ΠΩΣ ΟΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ROASTERS ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΦΕ

Συνεντεύξεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, το FOODReporter αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η βιώσιμη παραγωγή και επεξεργασία 

Οι βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας καφέ αποτελούν win-win πολιτική για όλα τα μέλη της αλυσίδας: Προσφέρουν κίνητρα και βιώσιμη καλλιέργεια στους μικροκαλλιεργητές, υποστηρίζουν πρωτοποριακές μεθόδους συγκομιδής, δίνουν προστιθέμενη αξία στις εταιρείες που επεξεργάζονται τον καφέ και προσφέρουν βέλτιστη ποιότητα στον τελικό καταναλωτή.Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, που έρχεται την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, ο Senior Production Operations Manager της Coffee Island, Νίκος Κουμανιώτης εξήγησε στο FOODReporter τις αμοιβαία επωφελείς σχέσεις των roasters με τους παραγωγούς, που οικοδομούν κάτι καλό για το σύνολο της παραγωγικής αλυσίδας του καφέ μέχρι εκείνος να φτάσει στο ποτήρι ή το φλυτζάνι του καταναλωτή.


Πώς οι μικροκαλλιέργειες καφέ δίνουν
προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν καφέ των Coffee Island;

Στην Coffee Island πιστεύουμε στον άνθρωπο. Από το 1999 που ξεκινήσαμε, εφαρμόζουμε με αφοσίωση το «Δίκαιο Επιχειρείν», το δίκαιο, ηθικό και ανθρώπινο κώδικα διεξαγωγής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό, εφαρμόζουμε σειρά πρακτικών που έχουν στο επίκεντρό τους τη δημιουργία αμοιβαίων και μόνιμα επωφελών σχέσεων με παραγωγούς από τις καλύτερες φάρμες καφέ στον κόσμο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που με μεράκι και αφοσίωση καλλιεργούν specialty καφέ, με αγάπη και αυθεντικότητα. Γινόμαστε μέρος της αλυσίδας που απαρτίζεται από ανθρώπους και κουλτούρες που ενώνονται με δεσμούς σεβασμού, διαφάνειας, δίκαιης μεταχείρισης και εξέλιξης, μέσα από βιώσιμες διαδικασίες. Αναζητούμε μικροκαλλιεργητές που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη βιωσιμότητα των εκτάσεων που έχουν στα χέρια τους, στο εργατικό δυναμικό που απασχολείται στις φάρμες και στην τοπική κοινωνία: Εφαρμόζουν πρωτοποριακές μεθόδους, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο καλλιέργειας, συγκομιδής και επεξεργασίας των καρπών τωνκαφεόδεντρων ώστε να εξασφαλίζονται πρώτες ύλες με κορυφαία ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η προστιθέμενη αξία που προκύπτει επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες και φυσικά, στο τελικό προϊόν.


Πώς επικοινωνείται στο ευρύ κοινό
η υποστήριξη σε βιώσιμες μικρές φάρμες καλλιέργειας καφέ και πώς το αντιμετωπίζει ο τελικός καταναλωτής;

Αξιοποιούμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας, τόσο τα ιδιόκτητα όσο και τα υπόλοιπα που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να μεταφέρουμε το μήνυμα της υποστήριξης, την οποία προσφέρουμε σε μικρές βιώσιμες φάρμες καλλιέργειας καφέ, σε όλα τα κοινά που μας ενδιαφέρουν. Ο καταναλωτής λαμβάνει το μήνυμα και φαίνεται ότι εκτιμά τις προσπάθειές μας, δεδομένων των σχολίων που δεχόμαστε για τις ενέργειες που υλοποιούμε: Είναι όλα ιδιαίτερα θετικά. Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος αγοραστής ενδιαφέρεται για περισσότερα θέματα, πέρα από την ποιότητα των προϊόντων που απολαμβάνει και την τιμή στην οποία αυτά κοστολογούνται. Έννοιες, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην επιχειρηματικότητα εδώ και αρκετά χρόνια: Πρόκειται για έννοιες οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της φιλοσοφίας μας και εκφράζουν απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούμε να επιχειρούμε ως εταιρεία.Στη συνέχεια, οι προμηθευτές παραγωγοί των Coffee Island, Νέστορ και Άντριαν Λάσο έδωσαν τη δική τους εικόνα για την υποστήριξη που λαμβάνουν από την εταιρεία.


Ποια είναι η ώθηση που δίνει στις
τοπικές κοινωνίες η υποστήριξη των μικροκαλλιεργειών; Πώς αυτό αποτιμάται σε αξία;

Η υποστήριξη των μικροκαλλιεργειών πράγματι προσφέρει τεράστια ώθηση στις τοπικές κοινότητες: Οι άνθρωποι όταν ανταμείβονται δίκαια αλλάζουν οπτική και αντιμετωπίζουν την καλλιέργεια καφέ ως προσοδοφόρα δραστηριότητα αντί για υποχρέωση που δεν αποδίδει τα προς το ζην. Η συγκεκριμένη θεώρηση οδηγεί στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, στην περαιτέρω εκπαίδευση των εργαζομένων, στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και στην ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοκόλλων εργασίας, ώστε οι καλλιέργειες, ανεξαρτήτως μεγέθους, να είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμες.